top of page

tarina.

Työnohjausta

Työnohjaaja Susanna Holmi

Palavana intohimona asiantuntijoiden hyvinvoinnin edistäminen sekä esimiestyön kehittäminen

Oletko ollut tilanteessa, jossa työtehtäväsi ja olosuhteet ovat haastavampia kuin taitotasosi ja tuki, jota sinulla on työtehtävien hoitamiseksi? Minä olen. Kynttilähän siinä paloi molemmista päistä. Mutta sen sijaan, että jäljelle olisi jäänyt vain tuhkaa, tuhkasta nousi kipinä. Oikea koulutus oikeaan aikaan oli tarvittavaa bensiiniä, joka sai kipinän liekkeihin. Tuo liekki palaa terveemmän työelämän puolesta sekä taitavan itsensä tuntevan johtajuuden puolesta, ja sille on syynsä.

Minä väitän, että terveessä työyhteisössä tulet rohkaistuksi, haastetuksi kasvamaan ja arvostetuksi omana itsenäsi. Johtajuudella on paljon tekemistä edellä mainittujen asioiden kanssa; toisen voi johtaa vain sinne, minne on ensin itse kulkenut. Tällä en tarkoita ammatillista osaamista, vaan sen alla olevaa ihmisyyttä.

 

Jos on itse tullut rohkaistuksi, haastetuksi ja arvostetuksi, se ei voi olla myötävaikuttamatta siihen, millainen esimies on muille tai itselleen. Asiantuntija on usein itse itsensä lähin esimies (kenties ankarin kriitikko tai paijaava pehmo), joten itsensä johtaminen on merkittävä tekijä. 

Näihin tarpeisiin ratkaiseva dialogi on syntynyt. Nimi on kannanotto aidosti kuuntelevan vuorovaikutuksen ja asioiden rohkean puheeksi ottamisen puolesta. Molemmat tekijät ovat mielestäni elinehto terveelle työyhteisölle.

Ratkaisukeskeisyys ei ole mukana sattumalta, sillä se on käytännössä hyvin oivaltava tapa ajatella. Työnohjaajana luon sinulle ratkaisukeskeisen vuorovaikutuksen puitteet, johon sinä tuot sisällön työelämästäsi. Tämä on se yhtälö, joka mahdollistaa ratkaisujen rakentumisen yhteisen työskentelymme tuloksena.

"Toisen voi johtaa vain sinne, minne on ensin itse kulkenut. Tällä en tarkoita ammatillista osaamista, vaan sen alla
olevaa ihmisyyttä."

Vuosikymmenen ajan olen toteuttanut ratkaisukeskeisyyden periaatteita toimintaterapeutin työssäni, mahdollistaakseni sen, että asiakkaat saavuttavat itse asettamansa tavoitteet heille itselleen mielekkään toiminnan avulla. Näin ollen luova toiminnan hyödyntäminen tavoitteeseen pääsemiseksi ja uusien näkökulmien kartoittamiseksi on minulle työnohjaajana laajempi ja syvempi käsite kuin vain (ne monelle työnohjauksista tutut) kuvakortit. 

Minä väitän, että ammattilaisena olemme muutakin kuin saavuttamamme tittelit ja käymämme koulutukset. Ammatillisuuden nyanssit, taitojen kirjo ja kohtaamisen syvyys nousevat rehellisesti puhuen mikroilmeitämme ja muuta kehonkieltämme myöten siitä, ketä me olemme ja kuinka hyvin itse tunnemme itsemme.

 

Palataan vielä hetkeksi tarinan alkuriveille. Silloin kun olin riittävän kauan polttanut kynttilääni molemmista päistä täysin vauhdin hurmassa minulle tarjottujen (toinen toistaan haastavampien ja mielenkiintoisempien) työtehtävien kanssa, oli minun lopulta kohdattava itseni. Ilman sitä kohtaamista tekisin asioita kuluttavalla tavalla ja jopa vääristä syistä, vaikka vilpitön halu vaikuttaa asioihin keikkuisi johtotähtenä tuossa tavattoman raskaassa kuormassa.

Itsensä kohtaaminen siis kannattaa ja hyvä väylä reflektoida työn tekemisen tapoja on asettaa itsensä oivaltajan paikalle työnohjauksessa. Se on aika, joka on varattu niille kullan arvoisille ajatuksillesi, jotka eivät vielä välttämättä ole löytäneet reittiään esiin työn tuoksinassa, mutta voivat parhaimmillaan vaikuttaa ratkaisevasti menestymiseen työssäsi.

"Olemme muutakin kuin saavuttamamme tittelit ja käymämme koulutukset."

Työtausta

 • Asiantuntijatyö

 • Esimiestehtävät

 • Projektijohtaminen

 • Vapaaehtoistyö

 • Vapaaehtoistyön 
  johtaminen ja kehittäminen

Koulutus

 • Ratkaisukeskeinen työnohjaaja ja johtamiskoulutus (HY+)

 • Toimintaterapeutin koulutus (OAMK)   

Lisäkoulutus

Persoona

 • Jalat maassa 
  (konkreettisuus tärkeää!)

 • Pää silti pilvissä 
  (visiointi lisää 
  merkittävästi happea!)

 • Loputtoman kiinnostunut ihmisten tarinoista

 • Arvostaa aitoutta

Lempiasiat

 • Perhe ja ystävät

 • Hyvä ruoka

 • Rosoisen kauneuden bongaaminen luonnossa liikkuessa

 • Kulttuuri sen eri muodoissa

bottom of page